Aan de vooravond van 4  en 5 mei organiseerde Dordttalk een boeiende avond over de oorlogstijd. Uit het regionaal archief hadden wij een film van ongeveer 30 minuten met daarin opnamen van Dordrecht van net na de oorlog, de periode waarin de bevrijding werd gevierd. Wij zijn Ron de Bruijn van het Regionaal Archief zeer erkentelijk voor het ter beschikking stellen van dit beeldmateriaal, dat historisch van grote waarde is. Na de (korte) film was er een pauze met een hapje en een drankje en werden er door Xiomara Klein en Thomas Florusse twee ‘evergreens’ uit die tijd ten gehore gebracht. Het publiek zong spontaan mee met deze fraaie nummers.

Daarna was er een heel boeiende lezing over het ‘England Spiel’, één van de meest geruchtmakende spionage en contra-spionageverhalen uit oorlogstijd. Jaap Kooimans heeft zich uitvoerig in dit onderwerp verdiept en wist hier bijzonder geanimeerd en boeiend over te vertellen.

Over de film hoorden wij veel terug dat de bezoekers hem graag nog een keer zouden zien. Het zijn steeds zeer korte fragmenten en het werd heel leuk gevonden de oude beelden te herkennen en hun betekenis in bevrijdingstijd te zien. Wij gaan na of we de film nog ‘in de herhaling kunnen gooien’. Een speciaal bedankje zijn wij verschuldigd aan Marcel Vastenhoud die bereid was als ‘Eye Catcher’ een oude Jeep bij de ingang van The Movies te plaatsen. Ook Xiomara, Thomas en Jaap zijn we dankbaar voor hun bijdrage aan deze succesvolle avond.