De Dordtse kunstenaar Katinka van Haren (foto: Frits Baarda) toont vanaf zaterdag 5 mei bijna een maand lang haar nieuwste, kleurrijke werk in cultuurcentrum DOOR. Jaren heeft ze in betrekkelijk stilte gewerkt aan een installatie, waarin de kleur blauw de basis is voor een verfijnde, vreugdevolle installatie. De expositie draagt niets voor niets de titel Hemels Blauw. Cultuurwethouder Piet Sleeking is bereid gevonden de officiële openingshandeling te verrichten.

Katinka van haren (Vught, 1961) studeerde af aan de Amsterdamse modeacademie in het onderdeel dessins. Haar grote kleurgevoel werd er bevestigd en het aangeboren teken- en schildertalent gestimuleerd. In Dordrecht is ze bekend geworden door haar getekende gorgelwezens, waarvoor Kees Buddingh’s gorgelrijmen de inspiratiebron vormden. Ook ontwierp ze op Museum van Gijn geïnspireerde dessins en een stratenpatroon voor het Vrieseplein.

Nu verrast ze zichzelf en bezoekers met nieuwe kunstvormen. ‘De bezoeker krijgt iets compleet nieuws van mij te zien’, vertelt ze in haar atelier aan de Voorstraat. ‘Het is ruimtelijk werk, met papier als basis. Kom zelf maar kijken, zou ik zeggen!’ Kleurgebruik is in haar werk als vanouds essentieel. Wit en oker laat ze subtiel samengaan met overheersend blauwe kleuren. Wie goed kijkt zal elementen ontdekken die verwijzen naar Delfts blauw en museum Huis van Gijn.

Katinka heeft lang op dit moment gewacht. Eindelijk treedt ze weer met haar werk naar buiten. Nu al heeft ze er een goed gevoel over, en ze hoopt dat bezoekers na het zien net zo blij zijn als zij. ‘De installatie is prettig om naar te kijken, wat ik belangrijk vind. Een plezier voor de ogen, speels en spannend. Misschien wel het omgekeerde van wat in de wereld om ons heen gebeurt.’

Op papier schiep ze haar eigen, intieme wereld. De boze buitenwereld is ver weg. Ze trok eindeloos krullen, afgezet door honderden puntjes. Het werd een spel van beheerste beweging dat eindigt in een feest van kleuren. Het was een ambachtelijke manier van werken: alles met de hand, heel gedetailleerd. Geen computer kwam eraan te pas. Zo bleef ze dicht bij zichzelf. Katinka besluit met haar vertrouwde lach: ‘Als je straks de kunst ziet, dan zie je mij.’

De tentoonstelling loopt tot en met 27 mei en is gratis te bezoeken. Zie voor openingstijden doordordrecht.nl