Het was een wonderbaarlijk gezicht die stoet mensen in de stad. Allemaal turend op hun smartphone. Het was feitelijk ook geen stoet. Het waren ‘blauwen’ – die willen niet deugen; althans dat vertelden de ‘groenen’ mij – en ‘groenen’ dus. Zij speelden een spel, dat zich toevallig zondag 19 november in Dordrecht afspeelde. Het heet ‘Ingress’ en het zorgt voor een tocht langs prachtige plekjes in Dordt aan de hand van GPS-coördinaten. De zomerrage ‘Pokémon Go’ schijnt dat coördinatenstelsel van Ingress handig in hun systeem te hebben gebruikt.
Zelf was ik op weg naar huis, nadat ik in het Dordts museum een paar absolute hoogtepunten van de stad vereeuwigd had gezien door Johan Barthold Jongkind en zijn vooral Franse vrienden. Het Groothoofd in ‘claire lune’ (“Gezicht op ’t Groothoofd te Dordrecht bij maanlicht” – 1886) vind ik van een onbeschrijflijke schoonheid.
Die Ingress-App meldt overigens voordat je inlogt: ‘De wereld is in gevaar. Meng je in het conflict. Bevestig je identiteit via een beveiligd Google-account. Het is tijd om in actie te komen.” Nu denk ik op sombere momenten inderdaad wel eens dat de wereld in gevaar is, maar de oplossing komt niet dichterbij door mij via een ‘beveiligd Google-account’ aan te melden. Leuk was het wel zoveel mensen te zien die Dordrecht ontdekten via deze App en die af-en-toe opkeken van hun telefoon om een fraai stukje historie te aanschouwen. Het brengt ook leven in de brouwerij.
Wat de ‘groenen’ de ‘blauwen’ nu precies aan moesten doen of hoe de ‘blauwen’ de ‘groenen’ het leven zuur maakten, weet ik niet. Wat ik zag was dat mensen plezier beleefden aan hun wandeling in de stad en aan de talrijke mooie plekjes die Ingress hen voorschotelde.
Dat ‘de wereld in gevaar is’, geloof ik wel. Je voelt het aan de dingen die er gebeuren. Aan de steeds scherpere controverse tussen de links-denkende mensen en de rechts-georiënteerden. Aan de zich voortslepende diepe verdeeldheid tussen ‘anti-Zwarte Piet activisten’ en de ‘pro-Piet beweging’. Dieptepunten daar: de blokkade op van de A7 om de bussen van demonstranten tegen te houden en een ronduit ranzige tweet vanuit het ‘Anti-Zwarte Piet kamp’ met een foto van de Hitlerjugend met als bijschrift: “gezellig kinderfeestje”. Lokaal kwam het tot sabotage van de sloten van het sinterklaashuis en het beplakken ervan met stickers: “Zwarte Piet is racisme”.
Wanneer mensen niet meer de intentie hebben met elkaar tot een vergelijk te komen, is het onmogelijk samen te leven. Wanneer tegenslag altijd aan anderen ligt, word jouw wereld klein.
In een artikel dat langs kwam op Social Media las ik dat er vier eigenschappen zijn die het omgaan met tegenslagen vergemakkelijken: optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen. Boeiend om te lezen en het lijkt mij inderdaad voor veel mensen verstandig dat zij beter leren omgaan met tegenslagen. De perfecte wereld bestaat niet, iedereen heeft vroeg of laat te maken met teleurstellingen en verwachtingen die niet bewaarheid worden en het heeft niet zoveel zin anderen daarvan de schuld te geven. Wij zijn er in dit land erg goed in geworden om mensen die ergens anders over denken dan wijzelf weg te zetten met zo negatief mogelijke kwalificaties. De ‘groenen’ uit de Ingress-game deden dat grappend over de ‘blauwen’; in het echte leven is het al lang geen grap meer en maken we andersdenkenden graag het leven zo onaangenaam mogelijk. Er is een soort verharding opgetreden.
Optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen. Het zijn ook de ingrediënten die ik ook herken in het boek van Dave Engbers: “Bezielde beschaving”; hij komt daar vrijdagavond 1 december a.s. in Dordrecht over vertellen (20.00 uur in The Movies). Dicht bij jezelf blijven. Het leven van jou en van iedereen in jouw directe omgeving tot een feest maken. Bijdragen aan een ‘ontspannen samenleving’. En bij meningsverschillen niet onmiddellijk met spandoeken vol heel grote woorden, verwensingen en verwijten de straat op, maar zorgvuldig het gesprek aangaan met elkaar. Vol optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen. Minder aandacht voor het ‘frame’ en meer voor de feiten. Naast zelfvertrouwen ook een beetje vertrouwen in die ander. Die uiteindelijk waarschijnlijk net als ieder ander een beetje prettig wil leven. Of die nu groen of blauw is; dat maakt niet zoveel uit.
Geef een reactie